Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

RIKTIGA MOCKARUTOR

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 16:00:21

RIKTIGA MOCKARUTOR

(ej Kärleksmums, Snoddas eller något annat trams)

Det här receptet är från då jag gick i Vasa Svenska Flicklyceum, där vi hade hemkunskap. På 60 – talet skulle en rejäl kvinna kunna baka – då var det inte tal om att sticka iväg någonstans och KÖPA ”Fikabröd)

225 grader ca 10 - 15 minuter

KAKAN

3 Ägg

3 dl Socker

150 gr Margarin

1½ dl Mjölk

4½ dl Vetemjöl

2 tsk Bakpulver

1 msk Kakaopulver

2 tsk Vaniljsocker

Vispa socker och ägg riktigt pösigt. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kakaopulver och vaniljsocker noggrant.

Smält smöret och blanda i mjölken.

Vispa ner de torra ingredienserna och margarin och mjölkblandningen i den uppvispade ägg/sockerblandningen. Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 – 15 minuter.

Låt kakan svalna under en ren kökshandduk.

GLASYREN

3½ dl Florsocker

4 msk bryggt Kaffe

4 msk smält Smör

2 tsk Vaniljsocker

1 msk Kakaopulver

Kokosflingor

Smält ihop alla ingredienser i en kastrull (det skall inte koka)

Häll över och bred ut glasyren på den avsvalnade kakan och strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna och skär upp små eller JÄTTESTORA bitar, beroende på hur sugen man är.

Lycka till! Hälsningar Morsan







  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post71

CHOKLADFUDGE

GodisPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 15:32:32

CHOKLADFUDGE

4 dl Socker

2 dl Vispgrädde

100 gr Smör

25 st stora Marschmallows

200 gr mörk Blockchoklad

Blanda socker, grädde, smör och ituklippta marschmallows i en kastrull. Koka under omrörning tills alla marschmallows är smälta – ca 10 minuter.

Bryt blockchokladen i mindre bitar och tillsätt den. Låt chokladen smälta.

Häll smeten i en smord liten långpanna ca 35 cm x 23 cm. Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.

Lycka till!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post70

FISKGRYTA MED TOMATGRÄDDE

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 15:22:42

FISKGRYTA MED TOMATGRÄDDE

1 pkt Djupfryst Torsk 600gr

6-8 Potatisar

2 små Gula Lökar

1½ tsk Salt

2 msk Vetemjöl

2 msk Klippt Dill

1 dl Fiskbuljong (tärning)

2 dl Vispgrädde

2 msk Ketchup eller Chilisås

Låt det djupfrysta fiskblocket tina så att det går att skära i skivor.

Värm ugnen till 200 grader

Smörj en ugnssäker form

Skala potatis och lök och skär i tunna skivor (jag använder en mandolin)

Lägg potatisskivorna i botten på formen

Salta

Vänd fiskbitarna i vetemjöl och salt

Lägg fisk, lök och dill ovanpå potatisen

Häll över buljongen

Täck med lock eller folie och låt koka i ugnen ca 20 minuter

Vispa grädden och blanda med tomatsåsen (ketchup eller chilisås)

Bred tomatgrädden över fisken

Låt formen stå i ugnen utan lock/folie ytterligare 15 – 20 minuter eller tills fisken och potatisen är färdigkokta.

Servera med en god sallad.

Lycka till!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post69

KESELLA SCONES

MatbrödPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 14:10:53

KESELLA SCONES

250 grader i ca 10 minuter

4 dl Grahamsmjöl

4 dl Vetemjöl

1 tsk Salt

4 tsk Bakpulver

250 gr Kesella eller annan naturell Kvarg

1½ dl Mjölk eller Vatten

Blanda mjölet med salt och bakpulver. Tillsätt kvarg och mjölk (eller vatten)

Rör ihop till en deg

Dela degen i 4 delar

Platta ut med mjölad hand till runda stora scones (ca 15 cm i diameter)

Lägg dom på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper

Skåra dom i 4 delar med en mjölad kniv och nagga dom med en gaffel

Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.

Grahamsmjölet och kvargen gör att dom blir mycket saftiga

Ta en god ost och kanske lite marmelad eller sylt på underverken – mums!

Lycka till!

Skäm bort dig själv och eventuellt familjen en lördagsmorgon!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post68

FRANSK SENAPSKYCKLING

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 13:49:50
Hej och hå - lite kyckling sitter aldrig fel smiley

FRANSK SENAPSKYCKLING

4 portioner

1 färsk Kyckling (ca 1 kg)

3 dl Vispgrädde

4 msk fransk ljus senap (typ Dijon)

1 msk Potatismjöl

Rivet skal av en ½ Citron (vältvättad)

½ tsk Salt

2 krm Svartpeppar

Värm upp ugnen till 200 grader

Skär kycklingen i 4 dela (2 lår och 2 delar av resten av kycklingen)

Lägg bitarna i en smord ugnssäker form

Blanda vispgrädden med senap, potatismjöl, citronskal, salt och peppar.

Häll blandningen över kycklingen.

Stek i ugnen i ca 40 minuter

Kolla att kycklingen är genomstekt innan ni äter den.

Serveras t ex med pressad potatis eller ris. Grönsallad är gott också.

Ta en tur runt kvarteret efter maten, så slipper man eventuell ”vispgräddsångest”

Lycka till

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post67

HEMGJORD RHODE ISLAND SÅS

ÖvrigtPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 13:33:45

HEMGJORD RHODE ISLAND SÅS

4 portioner

2 dl Gräddfil

1 msk Majonnäs

2 msk Ketchup

½ tsk Bostongurka

1 tsk Socker (jag tar ½ tsk Stevia Crystal – för att vara snäll mot min diabetes)

! msk pressad Citron

½ tsk Salt

Blanda alla ingredienser

Passar bra till skaldjur, sallader, stekt kött och fisk.

Lycka är en god sås!

Morsan Cecilia





  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post66

BIFF MED ÄDELOSTGRÄDDE

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 13:21:00
Många av mina recept innehåller vispgrädde. Men jag är redan TJOCK, så därför tänker jag inte ersätta det med havremjölk, mandelmjölk eller andra varianter. Byt gärna ut och experimentera, men skyll inte på mig om det blir "pannkaka" av det hela. Jag har börjat gå på gym 2 gånger i veckan så här på gamla dar - så jag har grädde i maten med gott samvete smiley


BIFF MED ÄDELOSTGRÄDDE

4 portioner

8 skivor Lövbiff (ca 500 gr)

1 liten Purjolök

50 gr Ädelost (inte bredbar)

2 dl Vispgrädde (går nog säkert bra med mellangrädde också)

½ tsk Salt

1 krm Svartpeppar

1 tsk Potatismjöl

Värm upp ugnen till 225 grader

Skölj och finstrimla purjolöken. Skär lövbiffen i strimlor. Varva lök och kött i en smord ugnsfast form. Mosa ädelosten. Blanda ädelost, grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt det koka upp på svag värme (Sätt dig inte vid datorn eller med din mobil – det slutar i så fall med en massa extra jobb, när saker och ting kokat över – tro mig – jag vet). Rör ner potatismjölet. Häll blandningen över köttet. Stek i ugnen ca 25 minuter.

Servera med kokt ris eller sallad eller varför inte båda!

Lycka till!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post65

RÖDA BIFFAR

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, July 20, 2019 12:54:55
Fick "aja baja" av min äldsta son Tommi igår, för att det inte händer något på Morsans Mat - skall skärpa mig nu smiley

RÖDA BIFFAR


4 portioner

400 gr Köttfärs

1 dl finhackade eller rivna färska eller inlagda rödbetor.

(Jag tar för det mesta färska kokta, eftersom jag har diabetes)

1 tsk Salt

1 krm Svartpeppar

(Knorrs Aromat – som jag i princip skulle kunna ”snusa”)
Valfritt

1 msk Potatismjöl

2 Ägg

2 dl Vispgrädde (går lika bra med mjölk)

Smör eller olja att steka i

Blanda färsen med rivna rödbetor, salt, peppar, potatismjöl, ägg och grädde. Rör tills allt är väl blandat. Smeten skall vara ganska lös.

Stek biffarna i smör/olja i en plättlagg eller en stekpanna.

Bakade potatishalvor och grönsallad passar bra till biffarna.

Lycka till!

Morsan



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post64
Next »