Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

Cecilias SöndagsLax

Fisk- och skaldjurPosted by Cecilia Wallén Sun, October 04, 2015 16:46:00
Den här kreationen blev rätt så bra så den delar jag med mig!

smiley

Cecilias SöndagsLax

300-400gr Lax (färsk eller frusen)

1 burk Ansjovisfiléer

2 dl finhackad spenat (frusen går bra)

100-150 gr Aura Blå/Grön Ädelost eller av annat märke

1 msk frusen dill (rågad)

2 dl matlagningsgrädde

2 dl vispgrädde

Salt

Svartpeppar

(Aromat-Knorr)

Jag gjorde i lergryta eller så tar man den ugnsfasta form man har!

Lägg laxen i grytan/formen. Lägg sedan på ansjovisfiléerna.

Smula över spenaten, dillen och osten.

Krydda-men tänk på att både ansjovisen och osten är salta i sig så var sparsam med saltet.

Sist häller man på grädden.

Jag hade lergrytan i ugnen i ca 1 timme i 200 grader.

Pressad potatis är gott att servera till laxgrytan.


MORSAN



  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post47

FISKGRATÄNG MED KRÄFTOST

Fisk- och skaldjurPosted by Cecilia Wallén Sat, September 15, 2012 11:43:04

Jag älskar kräftor!

FISKGRATÄNG MED KRÄFTOST

1 pkt tinad Fisk, valfri 600 gr

1 stor Lök

400 gr Kräftost

2dl creme fraiché

1 dl riven ost

citronpeppar

salt, kryddor

Lägg den tinade fisken i en ugnsfast form. Krydda med salt, citronpeppar och eventuellt andra kryddor som du vill ha. Strö över finhackad lök. Blanda crème fraichen med kräftosten. Bred blandningen över fisken. Strö sedan på den rivna osten.

Gratinera i ugn i 200 grader i ca 20 minuter eller tills gratängen fått färg.

Servera med kokt potatis , pressad potatis.

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post36

Marinerad Böckling

Fisk- och skaldjurPosted by Cecilia Wallén Fri, January 20, 2012 20:52:54

HEJ!

BÖCKLINGÄLSKARE?

Jag i alla fall!

PROVA! DET ÄR SUPER!

Marinerad Böckling

4-6 portioner

ca 600 gr böckling

Rensa noga!

Marinad

2 msk vinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar

2 tsk ljus fransk senap

1 msk vatten

4 msk olja

dill, gräslök eller rödlök

ASGOTT!

HÄLSNINGAR

MORSAN!!!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post21

VILKEN RÖRA!

Fisk- och skaldjurPosted by Cecilia Wallén Mon, February 21, 2011 22:07:20

God Kväll!

När jag var liten åt jag inget som simmade i vattnet över-huvudtaget. Detta berodde inte på att jag tyckte synd om dessa varelser, utan för att mina rena oförstörda smaklökar helt enkelt protesterade vilt. När min mamma gjorde strömmingslåda eller strömmingsflundror höll jag mig undan, det minns jag. Småningom började jag dock acceptera strömming – men endast i form av ”böckling”.

Men så kommer jag ihåg att min svåger sa till mig då vi åt smörgåsbord på VikingLine den 2 juli 1980: ”Du fattar inte vad du går miste om som inte äter fisk!” Orsaken att jag minns datumet beror på att det var då som vårt flyttlass från Vasa till Stockholm gick.

Eftersom jag naturligtvis inte vill gå miste om någonting här i livet bestämde jag mig för att om jag tar en ”snaps” så skall jag nog väl kunna klämma ner en sillbit.

Sagt och gjort! Efter att ha bedövat smaklökarna med en rejäl snaps kunde jag trycka i mig både en och två sillbitar. Vilken fantastisk bedrift! Det stod om denna fantastiska bedrift faktiskt i de allra största tidningarna runt om i världen! Nähä, okej då, det gjorde väl inte det då, men jag kände mig väldigt nöjd kan man minst sagt påstå.

Sedan har det gått ner både surströmming, musslor, bläckfisk, sill i olika skepnader osv. Slutsatsen av detta måste ju bli: ”Fan, vad bra det är att det finns snaps!” Eller hur?

Morsan Cecilias Skaldjursröra

Du behöver;

1 burk Räkor i lag – 360gr

1 burk Kräftstjärtar i lag – 360gr

2 dl Crème Fraiche

1 dl majonnäs

ca 1 dl mycket fin strimlad purjolök

ca ½ dl frusen dill

ca ½ dl frusen gräslök

1 burk röd Stenbitsrom

Krydda med lite Knorrs Aromat och lite chilipulver (om du vill ha lite extra ”sting”)

Låt räkorna och kräftstjärtarna rinna av ordentligt i ett durkslag så länge du blandar ihop alla andra ingredienser. Vänd försiktigt ner räkorna och kräftstjärtarna och låt det hela stå kallt innan du serverar det.

Passar bra med rostat bröd.

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post11