Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

KYCKLING MARENGO

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Thu, October 26, 2017 11:02:11
Hej alla som gillar kyckling! det gör jag i alla fall. Här är recept på en god gryta som jag lagat ganska ofta!


KYCKLING MARENGO

(Det påstås att denna rätt skapades för Napoleon, när han sent en natt kom till ett värdshus efter att fransmännen vunnit slaget vid Marengo)

Slaget vid Marengo utspelades i Spinetta Marengo, Piemonte, nordvästra Italien, 14 juni 1800 under franska revolutionskrigen. Det slutade med att österrikarna var tvungna att lämna större delen av Italien.

4-5 portioner

Ingredienser:

1 färsk Kyckling (ca 1 kg)

(jag har också gjort den här rätten med färska kycklingfiléer)

10 st små Gula Lökar

200 gr färska skivade Champinjoner

1 burk Tomater (hela och skalade)

2 msk Smör eller Margarin

1½ msk Vetemjöl

2 dl vitt Vin eller 2 dl Buljong gjord på köttbuljongtärning

1 tsk Salt

1 krm (kryddmått) Svartpeppar

1 stor Vitlöksklyfta

(pressad citron)

Dela kycklingen i bitar. Skala löken. Skölj och skiva champinjonerna. Bryn kycklingen i litet av fettet i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta. Bryn sedan lökarna och svampen i det resterande fettet. Lägg över i grytan. Strö över mjölet över det brynta i grytan och rör om. Lägg lite vatten i stekpannan och lite av spadet från tomaterna och vispa ur pannan. Häll över det i grytan. Tillsätt vinet (eller buljongen), tomaterna, salt, peppar och pressad vitlök. Rör om alla ingredienser och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Tillsätt pressad citron om INTE vitt vin använts.

Servera med en grönsallad, ris eller kokt potatis.

Hälsningar Morsan

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post62

LEVERLÅDA A LA MAMMA ANN-MAJ

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Thu, November 24, 2016 16:56:33

Leverlåda a la mamma Ann-Maj

1½ dl grötris

2½ dl vatten

Kokas i 10 minuter.

Tillsätt

5 dl mjölk

Koka i 20 minuter.

Tillsätt

300 gr malen lever

1 st hackad gul lök

1 ägg

salt, vitpeppar

1 tsk mejram (godare utan)

2 msk mörk sirap

Grädda i ugnen tills den är klar 200 grader.

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post58

MAMMA ANN-MAJS JULPIROG

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Mon, September 19, 2016 14:43:28
Hej alla!

Nu är den sköna sommaren förbi och den har varit mycket fin i år tycker jag! Då får man väl börja fokusera på Julen 2016 då! Här är en underbart god pirog som min mamma alltid lagade till jul. Den kan vi i Klanen Wallén inte vara utan - den måste vi ha!



MAMMA ANN-MAJS JULPIROG

200 grader ca 45 minuter mitt i ugnen

Ingredienser:

2 st färdig smördeg på rulle

2 msk smör eller margarin (att smöra formen med)

1 eller 1½ kg blandfärs

1 påse Blå Band Franska Löksoppa

½dl Ströbröd

Salt

Peppar

Lite mjölk

2 stora ägg



Fortsätt så här:

Läggs ovanpå köttsmeten

4-5 hårdkokta ägg (mosa dom fint med en gaffel)

5 dl kokt ris

Till en ugnsfast form (modell större):

Man smörjer formen med smör eller margarin. Sedan klär man bottnen och kanterna med smördeg. Inte för tjockt, men inte heller för tunt.

Sedan häller man i köttfärssmeten på ca 1-1½ kg köttfärs.

Köttfärssmeten: blandfärs, äggen (blandas i) salt, svartpeppar, och så tillsätter man en påse Blå Bands Fransk Löksoppa, ströbrödet och mjölken. Smeten skall vara som när man gör köttbullar.

Häll smeten i formen ovanpå smördegen. Bred ut det kokta riset över smeten. Lägg på de hårdkokta, finhackade äggen i ett jämnt lager ovanpå riset.

Klä över ovansidan på formen med smördeg och försök se till att den undre och övre smördegen lappar över varandra på kanterna så bra som möjligt.

Ta en gaffel och stick små hål här och var på smördegslocket.

Vispa upp ett ägg och pensla över pirogen.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader. Lägg över folie om det översta börjar bli för brunt. Grädda ca 45 minuter och känn efter om köttet har blivit klart. Skär i lämpliga bitar! Lycka till!

Så gott! Klanen Walléns favoritpirog!

Om man vill kan man koka upp 6 dl vatten och en köttbuljongtärning. Man tar och häller upp lite av buljongen i en tallrik och ställer en bit Mamma Ann-Majs Julpirog i mitten! Mums!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post56

FRITTATA MED VÄSTERBOTTENOST, BROCCOLI OCH BLOMKÅL

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, September 17, 2016 18:00:35

FRITTATA MED VÄSTERBOTTENOST-BROCCOLI OCH BLOMKÅL

Om man känner att man har lite ebb i plånboken och man ändå skall bjuda på något som skall räcka till många, då är det här en bra idé och dessutom gott.

En grönsallad och lite bröd och smör blir bra som tillbehör.

16 bitar

Ingredienser

16 st ägg

1 dl mjölk

2 st vitlöksklyftor, pressade

150 g västerbottenost, riven

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

300 g små broccolibuketter

200 g små blomkålsbuketter

Den kan vara helt förberedd och förvaras i kylskåp fram till kalaset. Se till att broccolin och blomkålen är delade i små buketter eftersom de tillsätts råa i smeten.

Dags att laga rätten:

1. Sätt ugnen på 150°. Vispa ihop ägg, mjölk, vitlök och ost. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg broccolibuketter och blomkål i en ugnssäker form

(ca 25x30 cm). Häll äggblandningen över. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills äggen stelnat.

3. Låt svalna och skär upp i portionsbitar.

Enkelt och gott. Passar både till vardag och fest. Vill man kan man ju tillsätta annat också såsom t ex strimlad skinka, lufttorkad skinka, konserverade champinjoner,räkor, kräftstjärtar etc. Det är bara att låta fantasin flöda lite!

Smaklig måltid!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post55

PURJOLÖKSPOTATIS A LA CECILIA

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Fri, May 27, 2016 23:12:48

CECILIAS PURJOLÖKSPOTATIS

(ingen bantningsmat)

10 stora fasta potatisar

1 stor hel purjolök

5 dl vispgrädde

salt

svartpeppar

lökpulver

paprikapulver

Knorrs Aromat

1 buljongtärning –köttbuljong tar jag alltid

Lite Bregott eller Smör eller vad man har (ej margarin)

Ta en ugnsfast form (rektangulär) och smörj formen.

Skala och tärna potatisen och lägg i formen. Rengör purjolöken noggrant och använd allt det som är grönt – det vita kan man också använda men det brukar jag spara till en sallad.

Klipp den rensade och tvättade purjolöken med en sax i rätt stora bitar. Om man klipper den fint försvinner purjolöken bland potatisen och det är godare med större bitar. Lägg den i formen med den tärnade potatisen.

Salt, svartpeppar lökpulver, paprikapulver och aromat efter behag.

Rör om allt så det blir ordentligt omblandat. Häll på grädden, smula buljongtärningen. Sist-klicka på små bregott/smörklickar här och var.

Grädden behöver inte täcka potatisen. Täck hela formen med folie-som skall ligga kvar tills allt är klart. Grädda mitt i ugnen i 200 grader – ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut och känn efter att potatisen är mjuk.

Lycka till!

Morsan



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post54

PASTA SICILIANA

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Tue, March 15, 2016 12:29:58
Hej igen! Lite pasta är aldrig fel!

smiley

PASTA SICILIANA

4 pers.

400 gr okokt pasta

150 gr champinjoner

100 gr kokt skinka

80 gr bacon

1 brk krossade tomater

1 gr riven ost

½ tsk mejram

salt och svartpeppar

Skölj och skiva champinjonerna. Strimla skinkan och baconet. Fräs baconet i en stekpanna. Blanda ner skinkan, tomatkrosset och champinjonerna. Krydda och låt stå och puttra. Koka pastan – al dente -i rikligt med saltat vatten. Häll av pastan och låt den rinna av ett tag. Blanda ihop pastan och såsen i stekpannan. Rör ner osten och låt puttra ännu några minuter.

Morsan



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post53

LEVERBIFFAR

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Fri, March 11, 2016 15:41:28

LEVERBIFFAR

(det blir många biffar)

700 gr Ungnötslever

1 kg Blandfärs

2 Ägg

1 Stor Gul Lök

½ dl Ströbröd

1 dl Mjölk

Salt

Vitpeppar

(Aromat)

Smör eller margarin att steka i

Eftersom man inte får köpa färdig malen lever i affären så kör jag levern i matberedaren så att den blir riktigt finmalen.

Blanda den malda levern, blandfärsen, äggen, den hackade löken ströbrödet och mjölken till en jämn smet. Krydda med salt, vitpeppar och (Aromat). Smeten får inte vara för lös och inte heller för stabbig. Det gäller att hitta en bra konsistens.

Stek sedan biffar (ungefär som då man gör pannbiff). Biffarna får man vända några gånger tills man ser att köttsaften som tränger upp är klar.

Det finns också ett annat sätt att göra leverbiffar på men då har man inte blandfärs i. Det receptet kommer kanske senare-man vet aldrig!

Servera med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Och glöm inte lingonsylten.

Om man vispar ur stekpannan med lite vatten och tar vara på skyn efter varje gång man stekt biffar så kan man sedan blanda skyn med lite matlagningsgrädde eller vispgrädde, en halv buljongtärning och göra en sås genom att ge det ett uppkok och avreda det med t ex Maizeena Strö Brun.

Morsan

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post52

Cecilias Tonfiskröra

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Thu, February 11, 2016 11:59:48

Cecilias Tonfiskröra

2016

Tonfisk på burk? Låter inte så jättegott precis, men man kan trolla med tonfisken som jag gjorde och då blev det såhär:

4 brk tonfisk i olja

1 stor gul lök

Salt, svartpeppar (efter smak)

1 buljongtärning (grönsaksbuljong tog jag)

1 dl tomatketchup

3 msk tomatpuré

2 pressade vitlöksklyftor

Vatten

1 burk Mellangrädde/Vispgrädde

4 bitar Skrattade Kon (mjukost) eller en rejäl bit Koskenlaskija (finsk smältost)

2 dl frysta gröna ärter

2 msk fryst dill

Hacka och stek den gula löken. Lägg till tonfisken (utan oljan), salta, peppra och lägg till buljongtärningen. Rör ner tomatketchupen och tomatpurén och häll sedan på vatten och grädden så att det täcker tonfisken och löken. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt den pressade vitlöken och osten under omrörning. När osten smält tillsätter man dillen. Tonfiskröran får koka ca 15 minuter och sist rör man ner dom frysta ärterna och rör om lite. Ärterna skall inte koka.

Under tiden kan man koka pasta (valfri) och om man tycker att tonfiskröran känns vattnig då kan man strö på lite Maizeena Ljus Strö så att tonfiskröran får den konsistens man vill ha.

Voila!

Jag tycker det blir jättegott!

Morsan Cecilia

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post48
Next »