Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

Skaldjurscheesecake

FörrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, October 06, 2012 15:48:09

SKALDJUR! YES!

Jag älskar skaldjur och det är så nyttigt att äta dom också. Mycket bra mat för alla och i synnerhet för diabetiker. Sedan är det ju andra ingredienser också i den här:

SKALDJURCHEESECAKE

Den här räcker till 8 personer.

75 g smör

200 g kavring

Fyllning:

500g räkor med skal

100g kräftstjärtar-avrunnen vikt

1st liten rödlök

400g rumstempererad Philadelphiaost

2dl crème fraiche

2msk riven pepparrot

½dl hackad dill

Salt

Garnering:

100g löjrom eller röd stenbitsrom

Dill och citron

Gör så här

1 Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna.

2 Häll över brödsmulorna i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på kanten. Låt formen stå minst 1 timme i kylen.

3 Skala räkorna. Grovhacka räkor och kräftstjärtar. Skala och hacka löken. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt.

4 Bred fyllningen över bottnen. Täck över med platsfolie och låt tårtan stå i kylen minst 4 timmar.

5 Om löjrommen varit fryst låt den rinna av genom en sil så blir den fastare i konsistensen. Garnera tårtan vid servering med löjrom, citron och dill.

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post40

ÄGGRULLAR

FörrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, July 07, 2012 20:24:35

Varsågoda folks!!

ÄGGRULLAR

(Recept av Maud Onnermark)

Det går bra att göra rullen helt klar dagen före och bara skiva upp den inför servering.

Perfekt förrätt!

Det här behövs för 8 skivor:

2 ägg

4 msk vatten

1 krm salt

nymald svartpeppar

1 msk olja

100 gr kallrökt lax i skivor

2 msk philadelphiaost

½ tsk wasabipasta eller riven pepparrot

1 msk finhackad dill

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna med oljan

Stek omeletten tills ovansidan stelnar på medelstark värme.

Vänd upp omeletten på ett bakplåtspapper och låt den svalna.

Lägg på laxskivorna på omeletten. Blanda ost, wasabi och dill och bred över laxen. Rulla ihop till en rulle och skiva.

Jag gjorde den här som förrätt och det blev jättebra!

Heja Maud Onnermark!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post30

ÄDELOSTPAJ

FörrätterPosted by Cecilia Wallén Fri, January 06, 2012 12:30:41

Gott Nytt År 2012!

Här kommer en jättegod Ädelostpaj som brukar gå åt som smör på heta stenar!

ÄDELOSTPAJ

1 förgräddat pajskal

Du kan göra ett pajskal så här:

100 gr smör eller margarin

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

1-2 msk kallt vatten (ta lite mer om du behöver)

Gör så här:

Smula samman smör eller margarin med dom båda mjöl-

sorterna så att det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och

rör till en deg.

Slå in degen i glad pack (plastfolie) och låt den vila i kylskåpet

ca 1 timme.

Klä sedan en pajform som har ca 25 cm i diameter med degen.

Nagga små hål i degen med en gaffel.

Grädda pajskalet ca 10-15 minuter i 200 grader. Låt den svalna

innan du lägger i fyllningen.

Så här gör du fyllningen:

400 gram Ädelost eller annan grönmögelost

2 dl creme fraiche

2½ dl grädde

½ dl mjölk

2 ägg

½ dl hackad gräslök

Du mixar ihop ost, creme fraiche, grädde och mjölk till en slät

massa. Använd en mixer om du har det. Vispa sedan ner äggen.

Fördela fyllningen i pajskalet och strö över gräslöken. Grädda

sedan pajen i 200 grader ca 30-40 minuter.

Vips blir den klar och säkert jättegod!!!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post17