Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

PINNBRÖD

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Mon, March 07, 2016 16:52:22

PINNBRÖD

Förslag:

Tag med degen i en plastpåse och baka bröden över öppen eld eller på grillen.

Det här behövs för 20 st:

8 dl Vetemjöl

1 tsk Salt

4 tsk Bakpulver

100 gr Margarin

3 dl Mjölk

Blanda samman mjöl, salt och bakpulver. Finfördela margarinet till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i 20 bitar. Forma degen till en tumstjock längd. Vira den runt toppen på en pinne, eller ett spett, i en gles spiral. Man kan också vira degen runt korv.

Baka bröden över elden – grillen tills dom känns torra och har fått en fin färg.

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post49

RÖDA LINSJÄRPAR

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Sat, January 19, 2013 18:38:05

RÖDA LINSJÄRPAR

Koka upp 2 glas (normalt dricksglas) röda linser + vatten.

Koka upp 1½ glas (normalt dricksglas) grov Bulgur + vatten.

Låt bulguren stå och dra i sig allt vatten i 20 minuter.

Stek upp en stor finhackad gul lök i stekpannan i olja och tillsätt ca 3 msk tomatpuré. Låt koka en liten stund och tillsätt lite vatten om tomat och -lökröran blir för tjock.

Blanda tomat och -lökröran med bulguren och de kokta linserna. Krydda med salt, svartpeppar och Knorrs Aromatkrydda.

Tillsätt mycket gräslök och persilja och mera olja. Och pressa i 2 vitlöksklyftor.

Forma smeten till järpar och lägg upp på fat. Lägg i kylen.

Mumsigt!!

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post42

Ansjoviscréme med vitlök

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Sat, June 16, 2012 16:03:25

ANSJOVISCRÉME MED VITLÖK

1 liten ask Ansjovisfileér, ca 50 gr

1 liten Charlottenlök

1 Vitlöksklyfta

1 msk Färsk Dragon eller 1 tsk torkad

1 dl Cremé Fraiche

Blanda försiktigt ihop allting.

Serveras till t ex stekt fisk

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post27

Karins Goda Morötter

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Fri, January 20, 2012 20:35:09

Hej!

Karin - min svägerska gjorde så goda morötter - så jag frågade om jag kunde få receptet, och det fick jag!

Jag tycker att alla som har starka magar kan få ta del av Karins goda morötter!

Varsågoda!

KARINS GOGA INLAGDA MORÖTTER

3 stora morötter

1 msk chilipasta eller currypasta

1 tsk malen spiskummin

½ tsk malen koriander

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk salt

½ dl citronsaft

2 msk olja

Hyvla morötterna med osthyveln

Koka upp vatten och förväll morötterna i 1 minut

Kyl snabbt ner morötterna med kallt vatten

Blanda ihop ingredienserna och blanda med de förvällda morötterna – Jättegott”!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post20

TRETTONDAGEN

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Fri, January 06, 2012 17:25:54

TRETTONDAGEN!

JAVISST!

Sitter här och har just skapat en RÖDBETS-TZATSIKI.

Såhär gjorde jag:

Ca 10st (modell lite större) färdigkokta rödbetor – De rev jag på grövsta rivjärnet och lät rinna av i ett durkslag.

Jag blandade ihop:

1burk Valios Smetana

1dl äkta majonnäs

1 matsked (rågad) frusen gräslök

4 st pressade vitlöksklyftor

Ca ½ tsk salt + lite Knorrs Aromat (kan jag inte leva utan)

Sedan var det bara: Blanda, blanda, blanda!

Och till min förvåning blev det RIKTIGT gott!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post18

MORSANS MAMMAS RECEPT

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Sat, May 15, 2010 17:57:08

ANSJOVISSNURROR

Då jag var liten vägrade jag att äta fisk. Det värsta jag visste var stekt strömming, strömmingslåda, strömmingsrullader och strömmingsflundror. Tyvärr måste jag säga att det har hållit i sig i synnerhet just när det gäller strömming. Jag flyttade till Stockholm den 3 juli 1980 i princip helt fiskfri, men på Viking Lines "flyttbåt" lärde jag mig äta lite fisk.

Det var min nyligen bortgågna svåger Erkki (r.i.p.) som sade till mig då vi satt och åt buffé att jag inte visste vad jag gick misste om. Jag fick mig en tankeställare och bestämde mig för att ta lite från "sillbordet". Det gick bättre än vad jag trodde, fast en och annan "snaps" gjorde ju saken lättare. Men det var nog inkörsporten för mig och fisk, tack för det Erkki.

Sedan har jag ju blivit minst sagt en fiskälskare, fast STRÖMMING, njaaaaa...........

Nu råkade det sig en dag att jag skulle flytta på min mamma Ann-Majs gamla receptbok, som jag har i mitt förvar och som alla i släkten kan låna, att det ramlade ur en liten papperslapp som jag tänkte slänga. Men, se det gjorde jag inte, utan jag tittade efter vad det var för något och upptäckte att det var ett recept på Ansjovissnurror.

Det såg intressant ut så jag bestämde mig för att spara det. Några dagar senare råkade jag nämna receptet för min bror Peo, som blev eld och lågor och sa att:"Ja, kommer du inte ihåg att mamma gjorde dom?" Men det gjorde jag inte, jag och fisk på den tiden.......

Men nu är jag nyfiken på receptet och det ser enkelt ut för man kan köpa färdig "pizzamixdeg" om man vill, men det tänker inte jag göra. Jag har i alla fall för avsikt att testa det här receptet för nu älskar jag ju ansjovis och känner andra i min omgivning som också gör det så.....här kommer receptet!!

ANSJOVISSNURROR

ca 20 st

½ pkt Pizzamix

1 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar, 1msk margarin eller smör, 1 burk (100gr) ansjovisfiléer, 2-3 hårdkokta ägg,1 msk ansjovisspad, 1 msk senap, 1 msk tomatpuré

Rör ihop pizzamixen med vattnet till en deg och låt den vila. skala och hacka löken. fräs den i matfett och låt det svalna. Hacka ansjovisfiléerna och mosa äggen med en gaffel. Blanda det med löken och resten av ingredienserna.

Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 20 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. skär rullen i ca 2 cm breda bitar och ställ dom med snittytan upp på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. (Går också säkert bra med stora papperbullformar).

Grädda i 225 grader , mitt i ugnen, ca 15 min.

Servera snurrorna varma till t ex en kopp buljong, te eller som aptitretare.

Få se vem som hinner först med att testa mamma Ann-Majs gamla recept?

Ciao!

Morsan

  • Comments(3)//www.morsansmat.se/#post2

PARATHA

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Thu, May 13, 2010 13:46:49

Idag är det "röd dag" och det kan vara hur tråkigt som helst. Jag vaknade redan klockan 7 och surnade till då jag kollade på klockan. VARFÖR skall det alltid vara så att man vaknar innan tuppen har hunnit släppa sin första morgonprutt, just på röda dagar? Är det någon som kan förklara det fenomenet?

Jag klev i alla fall upp och fixade frukost, avnjöt den och gick ut och rastade Falcon (hunden). Då blev humöret redan lite bättre eftersom det var skönt ute och gatans alla japanska körsbärsträd står i full blom. Hela gatan ser ut som ett enormt rosa hav och folk stannar till och fotograferar träden.

Efter ett tag , hade frukosten sjunkit undan så jag blev sugen på "nåt".

Jag grävde i mina "gömmor" och såg att jag hade lite lufttorkad rökt skinka, Emmenthalerost och Paratha. Nu undrar ni förstås vad Paratha är? Eller? Det är ett indiskt tunt, sprött och ojäst bröd, som man gräddar i en ganska het stekpanna som gärna får vara av gjutjärn, men andra stekpannor funkar visserligen lika bra.

I Indien äter man det här brödet ofta till frukost, men jag tycker det passar bra som ett litet mellanmål och är alldeles utomordentligt bra som tilltugg till en liten sallad.

Nu råkade jag ha Paratha som jag köpt färdigt nerfryst i en mataffär där dom har ett brett sortiment av prokukter från olika länder.

Jag stekte Parathan snabbt på båda sidorna - fyllde den med en skiva skinka och en skiva Emmensthaler. Sedan vek jag snabbt ihop den på mitten och stekte båda sidorna ett kort tag till, så att osten hann smälta. Sedan var det bara att stjälpa upp den på en tallrik och hugga i. Bredvid stod Falcon och tiggde, men det är inget ovanligt, hihi.

Här är receptet på Paratha om man är ambitiös och orkar fixa sin egen deg:

Du behöver: 4 dl siktat grahamsmjöl, 1 1/2 dl vatten, 1 krm salt, ca 1/2 dl smält smör till pensling.

  1. Blanda mjöl och salt och gör en grop i mitten. Häll i vatten lite i taget och arbeta för hand ihop en deg. Knåda tills den är smidig och inte kladdig. Dela den i 16 delar.
  2. Kavla varje del till en rund kaka. Pensla ovansidan med smör och rulla ihop kakan till en rulle. Tryck ihop rullen från ändarna till en bulle och kavla ut igen med lite extra mjöl till en kaka på ca 15 centimenter.
  3. Värm en stekpanna av gjutjärn så att den blir riktigt varm. Lägg i en kaka. Grädda den 1 minut och pensla undertiden lite smör på ovansidan. Vänd kakan, grädda ytterligare 1 minut och pensla samtidigt den gräddade sidan. Vänd grädda och pensla ännu en gång.
  4. Ta upp parathan, lägg den på en handuk och håll den varm. Gör likadant med de andra och stapla dem efter hand under handuken.

SMAKLIG PARATHA!

VI HÖRS!

MORSAN

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post1