Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

DAJMRULLTÅRTA

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Fri, November 25, 2016 10:39:46
Kanske något att ha för att fira att det är fredag igen! Lätt att svarva ihop och kanske bjuda till någon/några som varit snälla smiley

DAJMRULLTÅRTA

3 ägg + 1 äggvita

2 dl socker

¾ dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

125 gr smör

2 dl florsocker

1 äggula

1 krossad Dubbeldajm

SMETEN:

Vispa 3 ägg + 1 äggvita med 2 dl socker.

Blanda 3/4 dl potatismjöl + 1 tsk bakpulver.

Rör ihop till en jämn smet.

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i 250 grader i ca 5-7 minuter. ( håll noga koll)

FYLLNINGEN:

Rör ihop 125 g smör + 2 dl florsocker + 1 äggula + 1 krossad dubbeldajm.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop.

Förvaras och serveras väl kyld.

Servera gärna vispad grädde till.


Morsan








  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post59

TOSCAKAKA Á LA GULDDRAGARGRÄND

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Tue, March 08, 2016 13:59:32

TOSCAKAKA Á LA GULDDRAGARGRÄND

2 ägg

2 dl socker

50 gr smält avsvalnat smör

1 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Toscaglasyr:

50 gr smör

50 gr mandelspån

¾ msk vetemjöl

1 msk mjölk

50 gr socker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölk och smält smör. Rör ihop mjöl och bakpulver. Vispa ner mjölkblandningen omväxlande med mjölblandningen i äggsmeten. Häll i smord och bröad form. Grädda i 200 grader i ugn ca 20-25 minuter.

Blanda under tiden ingredienserna till toscasmeten i en liten kastrull. Låt blandningen koka upp. Bred smeten över den färdiggräddade kakan. Sätt på ovanvärmen i ugnen och ställ in kakan på ett galler högt upp. Låt grädda tills toscan blivit ljusbrun.

NomNom!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post51

Marianne-Kaka

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Fri, January 10, 2014 22:39:58
Nu var det verkligen ett bra tag sedan det hände något på den här sidan, så det är verkligen dags att jag skärper mig lite grann.

Nu är det nytt år 2014 och dags för en massa födelsedagsfiranden igen. Min äldsta son Tommi fyllde 39 år igår och skall firas på lördag i släktingar och glada vänners lag. Då kan ju den här kakan eventuellt passa när det blir dags för kaffe.


MARIANNE-KAKA

2 äggulor

1 dl socker

50 gr smör eller bakmargarin

5 msk mjölk

2 ½ dl vetemjöl

5 strukna tsk bakpulver

Smöra och bröa en långpanna. Vispa ihop äggulorna och sockret. Rör i det smälta avsvalnade smöret/bakmargarinet. Rör ner mjölken. Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret. Vispa ner blandningen i smeten. Häll upp smeten i långpannan.

Maräng

2 äggvitor
1½ dl socker
1 msk vanilsocker

Vispa äggvitorna hårt och rör sedan ner blandningen av socker och vaniljsocker mycket försiktigt. Bred sedan marängsmeten på kaksmeten försiktigt så att den täcker hela smeten.

Grädda i 200 grader.

Det går ganska snabbt och skall gräddas tills marängen fått en svagt gyllenbrun färg.

Känn försiktigt med en tandpetare för att känna om kakan är färdig.

När kakan svalnat skär man den i två lika stora delar. Bred på någon sylt eller färska mosade avrunna bär och vispgrädde. Täck sedan med den andra hälften av kakan som lock. Garnera sedan tårtan med grädde och bär t ex.

Den här kakan är jättegod och räcker till många!

Lycka till!

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post43

VIT CHOKLADTÅRTA MED HALLON

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, September 15, 2012 15:24:40

Fasiken också att man har Diabetes!

VIT CHOKLADTÅRTA MED HALLON

Hacka 250 g vit choklad.
Smält 200 g smör i en kastrull.
Ta smöret från värmen och tillsätt chokladen, rör tills den smälter.
Vispa 3 ägg och 2 dl socker poröst.
Rör ner chokladsmöret och 2 dl mjöl.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Smält 150 g vit choklad i 1/2 dl grädde och bred ut glasyren på den varma färdiga kakan.
Låt svalna.
Strö på hallon och servera med lättvispad grädde.

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post37

CECILIAKAKAN

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, June 16, 2012 16:23:33

CECILIAKAKAN

4 ägg

150 gr margarin

3 dl socker

6 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 msk kanel

lite mjölk

200 grader i ca 20-25 minuter. Känn efter med en tandpetare att smeten inte längre är kladdig.

Vispa ihop margarinet med sockret tills det blivit pösigt. Tillsätt äggen en i taget under vispning. Blanda ihop mjölet med bakpulvret och vaniljsockret och vispa ner i degen. Sist späd med mjölken.

Rada på t ex konserverade persikor skurna i smala skivor - eller jordgubbar skurna i skivor – eller man kan också ha på någon god sylt som man klickar på med jämna mellanrum.

Ibland om jag vill lyxa till det river jag choklad och lägger i smeten och även smälter choklad som jag ringlar över innan servering.

Det går fort att göra kakan och ofta har man ingredienserna hemma.



  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post29

Dajmkaka

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, June 16, 2012 15:57:33

Den här är ju inte bra för mig som har diabetes att äta – MEN alla andra som inte har det kan ju äta den! Bra!

DAJMKAKA

200 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1- 1 1/2 dl dajmkulor eller krossad dajm

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt.
Blanda mjöl, bakpulver och dajmkulor eller krossad dajm och rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i en väl smord och bröad form, ca 1 3/4 liter.
Grädda i ca 60 minuter i 150 grader.
Pröva kakan med en sticka.

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post26

Mockarutor

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, March 26, 2011 16:25:38

MOCKARUTOR

3 ägg

3 dl socker

150 gr margarin

1½ dl mjölk

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk kakaopulver

2 tsk vanillinsocker

Glasyr:

3½ dl florsocker

4 msk bryggt kaffe

4 msk smält margarin

2 tsk vanillinsocker

1 msk kakaopulver

Kokosflingor eller strössel

Vispa ägg och socker. Häll i smält, avsvalnat margarin. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vanillinsocker och blanda sedan ner det i smeten. Vispa helst med en elvisp. Vispa sist i mjölken.

Häll i smord och bröad långpanna. Grädda i 200 – 225 grader tills kakan känns klar (prova med en tandpetare i trä). Ca 20-25 minuter.

Låt kakan svalna och rör ihop ingredienserna till glasyren i en kastrull på LÅG värme.

Bred glasyren över den avsvalnade kakan och garnera med kokosflingor eller strössel.

Det här går alltid hem!

Lycka till!

Morsan

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post16

CHOKLADKAKA Á LA MAMMA AMI WALLÉN

KaffebrödPosted by Cecilia Wallén Sat, March 19, 2011 17:51:32

CHOKLADKAKA Á LA MAMMA AMI WALLÉN

Då jag var liten – alltså vägde mindre (SUCK) – och bara var sisådär en 10 år kanske, då älskade jag den här chokladkakan.

Den är så bra för man har ju nästan alltid hemma dessa ingredienser – eller hur?

I min mammas egenhändigt nerplitade receptsamling, heter den här kakan Evas Chokladkaka – men det struntar jag i – för jag tänker på mamma och därför heter den Chokladkaka á la mamma Ami Wallén – och så får det bli!

2 ägg

3 dl socker

2 msk kakao

¾ dl mjölk

¾ dl kokt vatten

3 dl vetemjöl

2 msk bakpulver

2½ dl smält smör eller margarin

Vispa samman ägg och socker med elvisp (helst).

Rör ut kakao, mjölk och kokt vatten och slå blandningen i äggsmeten.

Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret.

Sist men inte minst – i med det avsvalnade smälta margarinet.

Smöra och bröa en kakform och häll (förstås) i smeten i den.

Grädda hela faderullan i 40 minuter i 200 grader.

Jättebra då man jagat runt i hela lägenheten och kollat överallt om det inte skulle råka sig så att det skulle ligga någon liten bit godis någonstans. Man har stått utanför sin grannes dörr och vridit sina händer och tänkt: Kanske han har något som är sött och gott? Men sedan tassat in tillbaka i sin lägenhet med svansen mellan benen. Ja, då man nästan är DESPERAT!

Att byta ut ströbrödet mot kokosflingor då man gör i ordning kakformen är ett TIPS FRÅN COACHEN!

JAG SKALL LÄRA AMANDA OCH MILLA ATT BAKA DEN HÄR! JAG LOVAR!

Mvh

Morsan Cecilia

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post14