Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

FINSK CHAMPINJONSALLAD

SalladerPosted by Cecilia Wallén Thu, November 24, 2016 16:36:19

FINSK CHAMPINJONSALLAD

I Finland kan man köpa en jättegod champinjonsallad som man kan ha som ”sidekick” till olika maträtter, men den är som bäst på en smörgås eller en bit knäckebröd.

Jag har försökt återskapa den här salladen eftersom den inte säljs i Sverige.

Jag lyckades ganska bra, men eftersom den här är hemlagad och inte innehåller något ”förtjockningmedel” så blir konsistensen lösare än den man köper i Finland.

När den är klar ser den nästan ut som hummus, men den smakar ju förstås champinjoner.

Man behöver:

2 brk Skivade eller hela champinjoner 170gr:s burkar

1 liten Gul lök

1 dl Crème Fraiche

2 dl Äkta Majonnäs

½ dl Bostongurka

1 tsk Vitvinsvinäger

Lite Vitpeppar (efter behag)

Lite Salt (efter behag)

Så här gör man:

Häll champinjonerna i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt. Skala den gula löken.

(Nu kan man välja att köra champinjonerna och löken endera i en matberedare och då göra det nästan till mos – eller – hacka löken och champinjonerna till grövre bitar i t ex en multihackare)

Jag gjorde mitt mycket finfördelat- till mos, kan man säga.

Blanda ihop alla dom andra ingredienserna till en tjock sås. Salta och peppra och smaka av.

Blanda sedan ihop champinjonerna och löken med såsen till en röra.

Förvara i en burk med lock i kylskåpet.

Sedan är det bara att njuta av salladen (som sagt – bäst på knäckebröd).

Morsan



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post57

GRÖNT ÄR SKÖNT

SalladerPosted by Cecilia Wallén Tue, May 25, 2010 23:39:39

SALLAD PÅ GRÖNA BÖNOR

För många år sedan hade vår familj en favoritrestaurang som hade goda pizzor, men även god "a la carte" meny. Vi åt där titt och tätt och blev goda vänner med ägaren, som tyvärr sedan upphörde med sin verksamhet. På restaurangen hade dom vanlig "pizzasallad", ni vet sådan där gjord på strimlad vitkål men.....dom hade även en SUPERGOD bönsallad som jag lyckades klura ut ingredienserna i. Med årens lopp har jag testat och mixtrat lite hit och dit och nått fram till en god bönsallad som jag plitar ner här och nu:

GRÖN BÖNSALLAD 4 personer

2 burkar skurna gröna bönor

1 stor gul lök

lite tunt skurna strimlor av purjolök

1 stor vitlöksklyfta (pressad)

Låt bönorna rinna av i ett durkslag. Hacka den gula löken mycket fint. Strimla purjolöken mycket fint och skala vitlöksklyftan.

Blanda bönorna och alla löksorterna i en skål.

Gör sedan dressing av vatten, lite rapsolja, lite vitvinsvinäger, lite socker och en påse Knorrs Örtagårdsdressing. Smaka av dressingen och när du är nöjd med smaken häller du dressingen över bön- och lökblandningen. Rör om försiktigt och ställ i kylskåpet tills det är dags att äta den. MUMS! Jag lovar!

Morsan

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post3