Morsans mat

Thousand Island SåsÖvrigt

Posted by Cecilia Wallén Thu, November 02, 2017 13:42:14

Bra att ta till om man snabbt behöver och har ingredienserna hemma smiley


Thousand Island Sås

4 portioner

2 dl Gräddfil

1 msk Majonnäs

1 msk Chilisås

1 msk Senap

1 msk Bostongurka

½-1 krm Salt

½-1 krm Peppar

Blanda alla ingredienserna.

Passar bra till sallader, grillat och stekt griskött och även till stekt fisk.



Hälsningar
Morsan





KYCKLING MARENGOVarmrätter

Posted by Cecilia Wallén Thu, October 26, 2017 11:02:11

Hej alla som gillar kyckling! det gör jag i alla fall. Här är recept på en god gryta som jag lagat ganska ofta!


KYCKLING MARENGO

(Det påstås att denna rätt skapades för Napoleon, när han sent en natt kom till ett värdshus efter att fransmännen vunnit slaget vid Marengo)

Slaget vid Marengo utspelades i Spinetta Marengo, Piemonte, nordvästra Italien, 14 juni 1800 under franska revolutionskrigen. Det slutade med att österrikarna var tvungna att lämna större delen av Italien.

4-5 portioner

Ingredienser:

1 färsk Kyckling (ca 1 kg)

(jag har också gjort den här rätten med färska kycklingfiléer)

10 st små Gula Lökar

200 gr färska skivade Champinjoner

1 burk Tomater (hela och skalade)

2 msk Smör eller Margarin

1½ msk Vetemjöl

2 dl vitt Vin eller 2 dl Buljong gjord på köttbuljongtärning

1 tsk Salt

1 krm (kryddmått) Svartpeppar

1 stor Vitlöksklyfta

(pressad citron)

Dela kycklingen i bitar. Skala löken. Skölj och skiva champinjonerna. Bryn kycklingen i litet av fettet i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta. Bryn sedan lökarna och svampen i det resterande fettet. Lägg över i grytan. Strö över mjölet över det brynta i grytan och rör om. Lägg lite vatten i stekpannan och lite av spadet från tomaterna och vispa ur pannan. Häll över det i grytan. Tillsätt vinet (eller buljongen), tomaterna, salt, peppar och pressad vitlök. Rör om alla ingredienser och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Tillsätt pressad citron om INTE vitt vin använts.

Servera med en grönsallad, ris eller kokt potatis.

Hälsningar Morsan

OREO COOKIES CREAMCAKEDesserter

Posted by Cecilia Wallén Wed, October 25, 2017 17:51:07

Usch! Jag skäms nästan (bara nästan) för att jag är så trög att få in några recept på Morsans Mat. Men nu blir nog i alla fall mitt äldsta barnbarn jätteglad, för hon har börjat baka mer och mer och hon bara ÄLSKAR Oreo Cookies. smiley

Så här kommer något spännande. Varsågoda!



Recept från Grey´s American Food

OREO COOKIE CREAMCAKE

För 8 personer

Ingredienser:

36 st Oreo Cookies

60 gr smör

1 tsk Snabbkaffe

26 st stora marshmallows

1½ dl mjölk

3 dl Vispgrädde

2 tsk Florsocker

Tillagning:

1 Grovhacka 10 st Oreo Cookies. Ställ åt sidan. Kör 26 Oreo Cookies i matberedaren (eller krossa fint på annat sätt) och mixa till man får fina kaksmulor. Smält smöret. Blanda kaksmulor, smält smör och hälften av kaffepulvret. Tryck ut blandningen i en pajform som är 24 cm i diameter. Ställ formen kallt.

2 Smält marshmallows med mjölk på låg värme i en kastrull. Rör om hela tiden tills allting smält. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna ca 15 minuter i rumstemperatur.

3 Vispa grädden luftig. Blanda noga hälften av grädden med marshmallows blandningen till en jämn smet. Vänd försiktigt ner den resterande grädden och de grovhackade kakorna.

4 Häll fyllningen i pajformen. Jämna till ovansidan med en fuktig kniv. Ställ in formen i kylen i 4 timmar eller tills fyllningen blivit fast.

5 Blanda florsocker och resterande kaffepulver. Finfördela det mellan fingrarna. Sikta blandningen över kakan.

6 Skär upp pajen i 8 – 10 bitar. Garnera gärna varje bit med spritsad grädde, jordgubbar, myntablad och en halv Oreo Cookie


Hälsningar Morsan



KÅLPIROGERMatbröd

Posted by Cecilia Wallén Tue, August 15, 2017 19:50:37

Idag har jag bakat Kålpiroger. Det var ett herrans jobb - men dom blev goda - och således värt besväret! Varsågoda! :)




Kålpiroger

Ca 40–50 små kålpiroger
Tid: ca 1 1/2 timme + jäsning

Ingredienser:
5 dl röd mjölk, fingervarm
50 g jäst
1–2 tsk salt
2 ägg
cirka 17 dl vetemjöl
2 dl rapsolja
1 ägg till pensling

Fyllning:
2 1/2 kg sommarkål
rapsolja till stekning
1/2 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 uppvispat ägg



1. Lös upp jästen i en liten mängd mjölk och häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, och de lätt vispade äggen.

2. Tillsätt mjöl lite i taget tills degen är hård och smidig. Arbeta in oljan i små skvättar. Det tar en stund att få ihop degen, som blir bäst om den arbetas för hand. Låt degen jäsa under bakduk ett par timmar.

3. Hacka kålen fint och bryn den i olja i stekpanna tills den är helt mjuk och lite genomskinlig. Rör om då och då. Smaksätt med salt och mot slutet med den mörka sirapen. Låt svalna.

4. Gör en rulle av degen och dela i bitar. Kavla ut till 2 millimeter tunna avlånga eller runda plattor.

5. Lägg på en dryg matsked av fyllningen, vik ihop till en halvmåne och knip ihop kanterna ordentligt. Nagga kanten med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och grädda cirka 20–23 minuter i 175–200 grader tills de blir vackert gyllenbruna.

Jag gjorde lite större piroger-och då gräddade jag dom i 225 grader – man får hålla ett öga på dom – men gott blir det!


LYCKA TILL!

MORSAN

Blog imageBlog imageBlog imageBlog image



DAJMRULLTÅRTAKaffebröd

Posted by Cecilia Wallén Fri, November 25, 2016 10:39:46

Kanske något att ha för att fira att det är fredag igen! Lätt att svarva ihop och kanske bjuda till någon/några som varit snälla smiley

DAJMRULLTÅRTA

3 ägg + 1 äggvita

2 dl socker

¾ dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

125 gr smör

2 dl florsocker

1 äggula

1 krossad Dubbeldajm

SMETEN:

Vispa 3 ägg + 1 äggvita med 2 dl socker.

Blanda 3/4 dl potatismjöl + 1 tsk bakpulver.

Rör ihop till en jämn smet.

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i 250 grader i ca 5-7 minuter. ( håll noga koll)

FYLLNINGEN:

Rör ihop 125 g smör + 2 dl florsocker + 1 äggula + 1 krossad dubbeldajm.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop.

Förvaras och serveras väl kyld.

Servera gärna vispad grädde till.


Morsan








LEVERLÅDA A LA MAMMA ANN-MAJVarmrätter

Posted by Cecilia Wallén Thu, November 24, 2016 16:56:33

Leverlåda a la mamma Ann-Maj

1½ dl grötris

2½ dl vatten

Kokas i 10 minuter.

Tillsätt

5 dl mjölk

Koka i 20 minuter.

Tillsätt

300 gr malen lever

1 st hackad gul lök

1 ägg

salt, vitpeppar

1 tsk mejram (godare utan)

2 msk mörk sirap

Grädda i ugnen tills den är klar 200 grader.

FINSK CHAMPINJONSALLADSallader

Posted by Cecilia Wallén Thu, November 24, 2016 16:36:19

FINSK CHAMPINJONSALLAD

I Finland kan man köpa en jättegod champinjonsallad som man kan ha som ”sidekick” till olika maträtter, men den är som bäst på en smörgås eller en bit knäckebröd.

Jag har försökt återskapa den här salladen eftersom den inte säljs i Sverige.

Jag lyckades ganska bra, men eftersom den här är hemlagad och inte innehåller något ”förtjockningmedel” så blir konsistensen lösare än den man köper i Finland.

När den är klar ser den nästan ut som hummus, men den smakar ju förstås champinjoner.

Man behöver:

2 brk Skivade eller hela champinjoner 170gr:s burkar

1 liten Gul lök

1 dl Crème Fraiche

2 dl Äkta Majonnäs

½ dl Bostongurka

1 tsk Vitvinsvinäger

Lite Vitpeppar (efter behag)

Lite Salt (efter behag)

Så här gör man:

Häll champinjonerna i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt. Skala den gula löken.

(Nu kan man välja att köra champinjonerna och löken endera i en matberedare och då göra det nästan till mos – eller – hacka löken och champinjonerna till grövre bitar i t ex en multihackare)

Jag gjorde mitt mycket finfördelat- till mos, kan man säga.

Blanda ihop alla dom andra ingredienserna till en tjock sås. Salta och peppra och smaka av.

Blanda sedan ihop champinjonerna och löken med såsen till en röra.

Förvara i en burk med lock i kylskåpet.

Sedan är det bara att njuta av salladen (som sagt – bäst på knäckebröd).

MorsanBlog imageBlog image



MAMMA ANN-MAJS JULPIROGVarmrätter

Posted by Cecilia Wallén Mon, September 19, 2016 14:43:28

Hej alla!

Nu är den sköna sommaren förbi och den har varit mycket fin i år tycker jag! Då får man väl börja fokusera på Julen 2016 då! Här är en underbart god pirog som min mamma alltid lagade till jul. Den kan vi i Klanen Wallén inte vara utan - den måste vi ha!



MAMMA ANN-MAJS JULPIROG

200 grader ca 45 minuter mitt i ugnen

Ingredienser:

2 st färdig smördeg på rulle

2 msk smör eller margarin (att smöra formen med)

1 eller 1½ kg blandfärs

1 påse Blå Band Franska Löksoppa

½dl Ströbröd

Salt

Peppar

Lite mjölk

2 stora ägg



Fortsätt så här:

Läggs ovanpå köttsmeten

4-5 hårdkokta ägg (mosa dom fint med en gaffel)

5 dl kokt ris

Till en ugnsfast form (modell större):

Man smörjer formen med smör eller margarin. Sedan klär man bottnen och kanterna med smördeg. Inte för tjockt, men inte heller för tunt.

Sedan häller man i köttfärssmeten på ca 1-1½ kg köttfärs.

Köttfärssmeten: blandfärs, äggen (blandas i) salt, svartpeppar, och så tillsätter man en påse Blå Bands Fransk Löksoppa, ströbrödet och mjölken. Smeten skall vara som när man gör köttbullar.

Häll smeten i formen ovanpå smördegen. Bred ut det kokta riset över smeten. Lägg på de hårdkokta, finhackade äggen i ett jämnt lager ovanpå riset.

Klä över ovansidan på formen med smördeg och försök se till att den undre och övre smördegen lappar över varandra på kanterna så bra som möjligt.

Ta en gaffel och stick små hål här och var på smördegslocket.

Vispa upp ett ägg och pensla över pirogen.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader. Lägg över folie om det översta börjar bli för brunt. Grädda ca 45 minuter och känn efter om köttet har blivit klart. Skär i lämpliga bitar! Lycka till!

Så gott! Klanen Walléns favoritpirog!

Om man vill kan man koka upp 6 dl vatten och en köttbuljongtärning. Man tar och häller upp lite av buljongen i en tallrik och ställer en bit Mamma Ann-Majs Julpirog i mitten! Mums!

Morsan Cecilia