Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

PARATHA

TilltuggPosted by Cecilia Wallén Thu, May 13, 2010 13:46:49

Idag är det "röd dag" och det kan vara hur tråkigt som helst. Jag vaknade redan klockan 7 och surnade till då jag kollade på klockan. VARFÖR skall det alltid vara så att man vaknar innan tuppen har hunnit släppa sin första morgonprutt, just på röda dagar? Är det någon som kan förklara det fenomenet?

Jag klev i alla fall upp och fixade frukost, avnjöt den och gick ut och rastade Falcon (hunden). Då blev humöret redan lite bättre eftersom det var skönt ute och gatans alla japanska körsbärsträd står i full blom. Hela gatan ser ut som ett enormt rosa hav och folk stannar till och fotograferar träden.

Efter ett tag , hade frukosten sjunkit undan så jag blev sugen på "nåt".

Jag grävde i mina "gömmor" och såg att jag hade lite lufttorkad rökt skinka, Emmenthalerost och Paratha. Nu undrar ni förstås vad Paratha är? Eller? Det är ett indiskt tunt, sprött och ojäst bröd, som man gräddar i en ganska het stekpanna som gärna får vara av gjutjärn, men andra stekpannor funkar visserligen lika bra.

I Indien äter man det här brödet ofta till frukost, men jag tycker det passar bra som ett litet mellanmål och är alldeles utomordentligt bra som tilltugg till en liten sallad.

Nu råkade jag ha Paratha som jag köpt färdigt nerfryst i en mataffär där dom har ett brett sortiment av prokukter från olika länder.

Jag stekte Parathan snabbt på båda sidorna - fyllde den med en skiva skinka och en skiva Emmensthaler. Sedan vek jag snabbt ihop den på mitten och stekte båda sidorna ett kort tag till, så att osten hann smälta. Sedan var det bara att stjälpa upp den på en tallrik och hugga i. Bredvid stod Falcon och tiggde, men det är inget ovanligt, hihi.

Här är receptet på Paratha om man är ambitiös och orkar fixa sin egen deg:

Du behöver: 4 dl siktat grahamsmjöl, 1 1/2 dl vatten, 1 krm salt, ca 1/2 dl smält smör till pensling.

  1. Blanda mjöl och salt och gör en grop i mitten. Häll i vatten lite i taget och arbeta för hand ihop en deg. Knåda tills den är smidig och inte kladdig. Dela den i 16 delar.
  2. Kavla varje del till en rund kaka. Pensla ovansidan med smör och rulla ihop kakan till en rulle. Tryck ihop rullen från ändarna till en bulle och kavla ut igen med lite extra mjöl till en kaka på ca 15 centimenter.
  3. Värm en stekpanna av gjutjärn så att den blir riktigt varm. Lägg i en kaka. Grädda den 1 minut och pensla undertiden lite smör på ovansidan. Vänd kakan, grädda ytterligare 1 minut och pensla samtidigt den gräddade sidan. Vänd grädda och pensla ännu en gång.
  4. Ta upp parathan, lägg den på en handuk och håll den varm. Gör likadant med de andra och stapla dem efter hand under handuken.

SMAKLIG PARATHA!

VI HÖRS!

MORSAN

  • Comments(1)//www.morsansmat.se/#post1