Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

KÅLLÅDA

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Sat, March 12, 2011 16:23:19

KÅLLÅDA……MMMMMMM! Räcker till 5 personer (kanske)

Min morsa gjorde Kållåda – för så heter det i Finland! Varför skall man försöka få det att låta bättre än det är?

Här i Sverige heter det Kålpudding – Okej då – men gott är det!

Är ni med alla kålälskare?

1 kg vitkål

1 liter vatten

2st köttbuljongtärningar

4 msk ströbröd (skorpmjöl i Finland – hihi)

3 dl buljong från vitkålskoket

½ tsk salt

1 kryddmått pepparmix eller nymalen vitpeppar

1 ägg

400 gr blandfärs

Sås:

2 msk vetemjöl

4 dl sky+buljong

Nymalen vitpeppar

Salt

1. Förväll den strimlade kålen i vatten och buljongtärningarna i ca 15 minuter.

2. Spara den buljong du kokat kålen i.

3. Bryn vitkålen (som fått rinna av ett tag i ett durkslag) i matfettet. Låt kallna.

4. Ströbrödet skall svälla i lite buljong ca 10 minuter.

5. Blanda ströbrödet med salt, peppar, och ägget och tillsätt blandfärsen och rör om noga. Späd med mera buljong om det behövs. (Smeten skall vara lösare än köttbullssmet)

6. Blanda i kålen

7. Sätt i en smord form och gör ränna i smeten för skyn.

8. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 45-60 minuter.

9. Gör sås på den goda skyn.(Tillsätt litet matlagningsgrädde och krydda mer om det behövs och avred med Maizeena Strö – Brun)

När jag serverar denna rätt brukar dom som jag bjudit den till vilja ha kokt potatis till och - hmmmm - Why not?

Idag har jag varit och köpt vitkål – men det skall bli en vitkålssallad som är mycket god!

Hare hare!

Morsan

  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post13