Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

MAMMA ANN-MAJS JULPIROG

VarmrätterPosted by Cecilia Wallén Mon, September 19, 2016 14:43:28
Hej alla!

Nu är den sköna sommaren förbi och den har varit mycket fin i år tycker jag! Då får man väl börja fokusera på Julen 2016 då! Här är en underbart god pirog som min mamma alltid lagade till jul. Den kan vi i Klanen Wallén inte vara utan - den måste vi ha!



MAMMA ANN-MAJS JULPIROG

200 grader ca 45 minuter mitt i ugnen

Ingredienser:

2 st färdig smördeg på rulle

2 msk smör eller margarin (att smöra formen med)

1 eller 1½ kg blandfärs

1 påse Blå Band Franska Löksoppa

½dl Ströbröd

Salt

Peppar

Lite mjölk

2 stora ägg



Fortsätt så här:

Läggs ovanpå köttsmeten

4-5 hårdkokta ägg (mosa dom fint med en gaffel)

5 dl kokt ris

Till en ugnsfast form (modell större):

Man smörjer formen med smör eller margarin. Sedan klär man bottnen och kanterna med smördeg. Inte för tjockt, men inte heller för tunt.

Sedan häller man i köttfärssmeten på ca 1-1½ kg köttfärs.

Köttfärssmeten: blandfärs, äggen (blandas i) salt, svartpeppar, och så tillsätter man en påse Blå Bands Fransk Löksoppa, ströbrödet och mjölken. Smeten skall vara som när man gör köttbullar.

Häll smeten i formen ovanpå smördegen. Bred ut det kokta riset över smeten. Lägg på de hårdkokta, finhackade äggen i ett jämnt lager ovanpå riset.

Klä över ovansidan på formen med smördeg och försök se till att den undre och övre smördegen lappar över varandra på kanterna så bra som möjligt.

Ta en gaffel och stick små hål här och var på smördegslocket.

Vispa upp ett ägg och pensla över pirogen.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader. Lägg över folie om det översta börjar bli för brunt. Grädda ca 45 minuter och känn efter om köttet har blivit klart. Skär i lämpliga bitar! Lycka till!

Så gott! Klanen Walléns favoritpirog!

Om man vill kan man koka upp 6 dl vatten och en köttbuljongtärning. Man tar och häller upp lite av buljongen i en tallrik och ställer en bit Mamma Ann-Majs Julpirog i mitten! Mums!

Morsan Cecilia



  • Comments(0)//www.morsansmat.se/#post56