Morsans mat

Morsans mat

Det här är morsans mat

Här kommer jag att "mata" på med recept och tankar om än det ena, än det andra.

KÅLPIROGER

MatbrödPosted by Cecilia Wallén Tue, August 15, 2017 19:50:37
Idag har jag bakat Kålpiroger. Det var ett herrans jobb - men dom blev goda - och således värt besväret! Varsågoda! :)




Kålpiroger

Ca 40–50 små kålpiroger
Tid: ca 1 1/2 timme + jäsning

Ingredienser:
5 dl röd mjölk, fingervarm
50 g jäst
1–2 tsk salt
2 ägg
cirka 17 dl vetemjöl
2 dl rapsolja
1 ägg till pensling

Fyllning:
2 1/2 kg sommarkål
rapsolja till stekning
1/2 tsk salt
2 msk mörk sirap
1 uppvispat ägg



1. Lös upp jästen i en liten mängd mjölk och häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, och de lätt vispade äggen.

2. Tillsätt mjöl lite i taget tills degen är hård och smidig. Arbeta in oljan i små skvättar. Det tar en stund att få ihop degen, som blir bäst om den arbetas för hand. Låt degen jäsa under bakduk ett par timmar.

3. Hacka kålen fint och bryn den i olja i stekpanna tills den är helt mjuk och lite genomskinlig. Rör om då och då. Smaksätt med salt och mot slutet med den mörka sirapen. Låt svalna.

4. Gör en rulle av degen och dela i bitar. Kavla ut till 2 millimeter tunna avlånga eller runda plattor.

5. Lägg på en dryg matsked av fyllningen, vik ihop till en halvmåne och knip ihop kanterna ordentligt. Nagga kanten med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och grädda cirka 20–23 minuter i 175–200 grader tills de blir vackert gyllenbruna.

Jag gjorde lite större piroger-och då gräddade jag dom i 225 grader – man får hålla ett öga på dom – men gott blir det!


LYCKA TILL!

MORSAN



  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.